Kış ayları kapıdayken; hava sıcaklığındaki ani değişimler, stres, yetersiz uyku ve dengesiz beslenme gibi faktörler bağışıklık sistemi düşüklüğü sorununa sebep olarak vücudun savunma mekanizmasını olumsuz etkileyebilir. Havaların soğumasıyla beraber viral enfeksiyonlarda da artış gözlenir. Olası hastalık riskine karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek için alınabilecek önlemlerin başında sağlıklı beslenmek gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinleri tüketmek gerekir?

Vitamin ve Mineral Dengesini Koruyarak Vücut Direnci Yükseltilebilir

bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerVücudumuzdaki vitamin ve mineral dengesini korumak bağışıklık sistemi güçlendirici yöntemler arasında başta yer alır. Günlük alınması gereken miktarda B, C, D, E, K vitaminlerini beslenme programına dahil edilerek denge korunabilir. Bunun yanı sıra vücut için yararlı olan demir, çinko, kalsiyum ve magnezyum minerallerini içeren besinleri beslenme programına dahil etmek de vücuda fayda sağlar.


Bağırsak sağlığını destekleyen probiyotikler ve ekmek mayasından elde edilen beta-glukan da bağışıklığı destekleyici yararlı elementlerdir. Besin takviyeleri, uzmanlar tarafından bazı durumlarda gerekli görülebilir ancak çoğu durumda tüketilen besinler günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Dengeli planlanmış bir beslenme programına uyulduğu takdirde vücuttaki element değerleri korunabilir.

Süt ve Süt Ürünlerini Tüketerek Protein İhtiyacı Karşılanabilir

Süt ve süt ürünleri kemik ve kas gelişimini desteklemeleri ile bilinse de savunma sisteminde yer alan koruyucu hücrelerin yapıları proteinlerden oluşur. Bağışıklık sistemini koruyan bu asker hücrelere yardımcı olabilmek adına protein bakımından zengin besinler tüketmek gerekir. Süt ve süt ürünleri bağışıklık sistemi güçlendirici vitamin ve mineraller de içerir. Bunlar; A, B1 ve B2 vitaminleridir. Sağlıklı bir birey günlük 0,5 ile 1 litre arasında süt tüketebilir.

Yoğurt Tüketimi Artırılarak Bağışıklık Sistemi Desteklenebilir

Bağışıklık sistemi güçlendiren besinler arasında yoğurt ilk sıralarda yer alır. Yoğurt içerisinde yer alan yararlı bakteriler probiyotik olarak adlandırılır. Probiyotikler bağırsak ve bağırsak florasındaki sağlığı olumsuz etkileyen zararlı bakterileri temizler. Bağırsaklar güçlendiğinde bağışıklık sistemi de güçlenir. Mide ve bağırsak hastalıkları, kötü kolestrol, kalp ve damar hastalıkları ve kanserden korunmak için yoğurt tüketimini artırarak bağışıklık sisteminin işleyişine yardımcı olmak mümkündür. Protein açısından da zengin olan yoğurt, kasların gelişimine de destek olur. Probiyotik açısından yoğurda alternatif olabilecek başka bir besin de kefirdir. Sağlıklı bir birey her gün kefir içebilir. Kefir, bağırsak sağlığını destekleyen yararlı bakteriler ile bağışıklık sistemi güçlendirici etkiye sahiptir.

Bağışıklık Sistemi Arı Ürünleri ile Güçlendirilebilir

Bağışıklık sistemi artıran yiyecekler içinde bal en bilinen tatlı lezzetlerden biridir. Bal, propolis, arı poleni ve arı sütü son yıllarda viral enfeksiyonların iyileştirilmesinde en bilinen yollardan biri haline gelmiştir. Bal, bağışıklık sistemini hastalıklardan korurken hastalıkların da daha kısa sürede iyileşmesine katkı sağlar. Besin değerleri açısından zengin olan bal; B vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum ve çinko ile bağışıklık üzerinde olumlu etkiler oluşturur. Bal, şeker için de sağlıklı bir alternatif olduğu için tatlı ihtiyacını karşılayabilir. Tatlılara, çaya ve şekerin kullanıldığı diğer besinlerde kullanılabilir.

Mevsimine Göre Meyve ve Sebze Tüketimiyle Savunma Sistemi Korunabilir

Meyve ve sebze tüketimi mevsimine göre tüketildiğinde hem bağışıklık sistemi güçlendirmede büyük rol oynar hem de mevsimsel hastalıkların tedavisi süresini hızlandırır. Meyve ve sebzeler; A, C, E vitaminler ve çeşitli mineraller bakımından zengindir. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacı meyve ve sebzeler yardımıyla karşılanabilir.

Bağışıklık sistemi güçlendiren yiyecekler tüketilirken mevsimine göre tüketmek önemlidir. Kış soğuklarına vücut direncini hazırlarken sonbahara özgü meyve ve sebzelerden yardım alınabilir. Sonbaharda tüketilebilen meyveler: elma, mürdüm eriği, incir, üzüm, nar olarak sıralanır. Kışa az zaman kala tüketilebilen sonbahar sebzeleri ise renkleriyle göz doldurmaktadır: bamya, reyhan, barbunya, mantar, karnabahar ve pırasa olarak uzayıp giden lezzetlerden damak tadına uygun olanları seçilerek tüketilebilir.

Sağlıklı Yağlar Tüketerek Vücudun Yağ İhtiyacı Karşılanabilir

Çok yağlı ve kızarmış besinler tüketmek vücut sağlığına zarar verebilir. Sağlıklı yağ olarak bilinen tereyağı ve zeytinyağı, günlük yağ ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli şekillerde tüketilebilir. Tereyağı kalsiyum kaynağıdır. Birçok vitamin ve minerali yapısında bulunduran tereyağı, sağlığa pek çok yararı olan hayvansal yağlardan biridir. Bitkisel yağlar arasındaki en sağlıklı yağ olan ''altın sıvı'' zeytinyağı; mezelerde, salatalarda ve yemeklerde kullanılabilir. İnsan sağlığına sayısız faydası olan zeytinyağı; kalbe, damarlara, kolesterole ve cilde iyi gelmektedir. Doğal antioksidan kaynağı olan zeytinyağı A ve D vitaminleri açısından zengindir.

Yeterli Sıvı Alımı Hastalıklara Karşı Vücut Direncini Artırır

Günde 2-3 litre su tüketimi bağışıklık sistemi güçlendirmek için gereklidir. Hastalıklardan korunmak ve organların işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için yeterli sıvıya ihtiyacı vardır. Grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklardan korunmak ve hastalıkların iyileşmesini hızlandırmak için yeterli miktarda su tüketilmelidir.